Patrickstrijards.nl
Image default
Bedrijven

Hoe herken je het verschil tussen een professionele elektricien en een amateur?

Voor het verhelpen van storingen en het aanpassingen doen aan de elektrische installaties moet je een ervaren en gecertificeerde elektricien inschakelen. Het wordt afgeraden om zelf te gaan klussen aan de elektrische installaties. De kans is groot dat je fouten maakt en dat kan ernstige gevolgen hebben. Het zou niet de eerste keer zijn dat een woning door brand verwoest wordt nadat er in een onveilige installatie kortsluiting is ontstaan. Het is echter wel een uitdaging om een professionele elektricien op het internet te vinden. Want hoe kun je de professionals onderscheiden van de goedwillende amateurs?

Kijk naar de opleiding

Eén van de beste manieren om een amateur te ontmaskeren is te kijken naar de opleiding. Een professionele elektricien heeft een opleiding met een certificering, die moet voldoen aan de NEN 3140-richtlijnen. Een elektricien moet zijn opleidingsniveau op zijn website zetten. Als een klant ernaar vraagt moet hij een pasje kunnen overhandigen als bewijs van zijn opleiding. Let goed op de datum op dat pasje, want een certificering is beperkt houdbaar. Om een nieuwe te krijgen moet een elektricien een opfriscursus volgen. Een amateur elektricien kan geen pasje overleggen. 

Vraag naar het lidmaatschap van de vakvereniging

De elektriciens hebben een branchevereniging, die hen helpt om hun vak zo goed mogelijk uit te voeren. Dat houdt in dat de elektriciens zich daar kunnen verzekeren tegen bedrijfsongevallen en dat er informatie en cursussen over nieuwe technieken worden aangeboden. De brancheverenigingen besteden ook veel aandacht aan de werkwijze van de elektriciens en de leden moeten zich aan alle normen en veiligheidseisen houden. Als ze dat niet doen verliezen ze het lidmaatschap van de branchevereniging. Elke professionele elektricien moet kunnen aantonen dat hij lid is van die vereniging. Een amateur elektricien kan dat niet.

Het uurtarief van de elektricien

Het is goed om er rekening mee te houden dat een beginnende professionele elektricien een uurtarief hanteert van circa € 25. Ervaren elektriciens hebben een hoger uurtarief, net als elektriciens die gespecialiseerd zijn in een bepaald vakgebied. Een amateur elektricien werkt voor veel lagere tarieven. Ga daarom uit van een uurprijs van minimaal €25 voor een elektricien om er zeker van te zijn dat je een professionele vakman inhuurt. Als je niet zeker bent van je zaak kun je hem altijd vragen naar zijn bewijs van opleiding en het lidmaatschapsbewijs van de vakvereniging.