Patrickstrijards.nl
Image default
Bedrijven

Je tuin in Mediterrane stijl inrichten

Als je op vakantie bent geweest naar Zuid-Frankrijk, Spanje, Italië of Griekenland, dan heb je vast de mooiste tuinen en tuinontwerpen gezien. Mediterrane tuinen zijn een perfect rustgevend ingerichte tuin met vaak een waterelement en mooie details. Is het mogelijk om zo’n tuin in Nederland ook te hebben? Het kan, maar natuurlijk zijn er wel wat aanpassingen nodig. Lees verder om je tuin in Mediterrane stijl in te richten.

Beplanting

In Zuid-Europa is de zomer een stuk langer en warmer dan in Nederland. Dat betekent dat de planten in Mediterrane tuinen vaak echte zonliefhebbers zijn. Heb je de tuin op het zuiden? Dan kun je zeker een aantal winterharde zonnige planten plaatsen. Als je weinig zon in de tuin hebt, kun je het beste schaduw planten nemen.

In Mediterrane tuinen vind je veel rozenstruiken, olijfbomen, en kruiden en andere eetbare planten.

Terrasoverkapping Limburg

Ook een terrasoverkapping Limburg of pergola met rozenstruiken zodat je voldoende privacy hebt is belangrijk bij een mediterrane tuin ontwerp.  

Andere elementen zijn bogen met rozen die erlangs groeien en zithoekjes verstopt tussen hoge beplanting.

Waterelement

Een ander onmisbaar aspect in een Mediterrane tuin is een waterelement. Afhankelijk van de grootte van je tuin kan een mooie fontein met verschillende verdiepingen het middelpunt zijn. Bij een kleine tuin kan een lage bak met water en een paar waterplantjes hetzelfde effect geven.

Functionaliteit

Bij een Mediterrane tuinontwerp is het belangrijk om te denken aan de functionaliteit. Bijna alle planten in een Mediterrane tuin zijn sierlijk én eetbaar of te verwerken in een ander handig product (zoals rozenolie).

Het waterelement is er om vogels en insecten te voeden, maar ook om je handen in te wassen.

Hoge beplanting biedt extra schaduw én privacy.

Zo zie je dat alle elementen in een Mediterrane tuin verkozen zijn uit esthetiek en functionaliteit. Je kunt deze wetenschap ook meenemen in je eigen Nederlands-Mediterrane tuinontwerp.

https://degoedkoopsteveranda.nl/terrasoverkapping-limburg/