Patrickstrijards.nl
Image default
Bedrijven

De meest gedronken wijn in Nederland: droge witte wijn

Iedereen heeft af en toe wel eens een goed glas wijn. Dat wijn van druiven wordt gemaakt weten we allemaal, maar toch is er heel wat meer over wijn te vertellen dan dat. Wijn wordt inderdaad van druiven gemaakt, maar als je het helemaal goed wil zeggen dan wordt wijn gemaakt door de vergisting van druivenmost wat neerkomt op pulp. Wist je dat het proces van wijn maken vinificatie wordt genoemd? In dit blog iets meer over de droge witte wijn, de meest gedronken wijn in Nederland.

 

Smaak

Hoe smaakt droge witte wijn precies? Droog is een term die iedereen wel begrijpt, maar toch is dit beter uit te leggen als het over wijn gaat. Als er gesproken wordt van een droge witte wijn dan wil dat altijd zeggen dat deze wijn niet zoet is. Uiteindelijk heeft het ermee te maken hoeveel restsuiker er in de wijn aanwezig is. Is er weinig restsuiker aanwezig in de wijn? Dan heb je dus te maken met een droge witte wijn. Hoe de smaak dan daadwerkelijk is? Dat is voor iedereen anders. Het heeft in ieder geval altijd te maken met de balans in de wijn, je eigen voorkeuren en met de structuur van de wijn. Balans is de zuurgraad in de wijn.

 

Vinificatie

Vinificatie is dus het proces van wijn maken, maar hoe gaat deze bij droge witte wijn? De oogst is het belangrijkst, hier begint het wijn maken mee. Als de druiven zijn geoogst dan gaan ze naar het wijnhuis voor verwerking. Het is erg belangrijk dat de druiven zo snel mogelijk naar het wijnhuis gaan, want zodra druiven zijn geplukt zijn ze erg gevoelig voor alle invloeden van buitenaf. In het wijnhuis gaan de druiven in de pers. Hoe krachtiger er wordt geperst, hoe meer massa er ontstaat. Nu heb je pulp wat vervolgens wordt vergist. Hier wordt suiker omgezet in alcohol. Na de gisting is het wijn. Bij een droge witte wijn worden alle suikers omgezet dus daarom noem je het droge witte wijn. Je kan het nu drinken uit je wijnglazen. Wijnglazen kopen is ook een goed idee, als je geen glazen hebt voor witte wijn. Bij wijnglazen kopen voor witte wijn is het belangrijk dat je oplet dat het wijnglas niet te groot is.

https://www.wineandbarrels.nl/shop/114-wijnglazen/