Patrickstrijards.nl
Image default
Woningen

Problemen die starters ondervinden met een huis kopen in Utrecht

Je bent klaar met je studie, al een aantal maanden in een vast contract op je werk. Je denkt eraan om te verhuizen naar je eigen woning en om een huis te kopen in Utrecht. Als starter wil je graag een lening maar bestaat er ook een starters hypotheek? Er zijn veel nieuwe dingen die op je afkomen tijdens je jacht op een huis in Utrecht.

Veel vraag, weinig aanbod

Een probleem die starters, maar ook andere huizenzoekers ondervinden is de huidige woningmarkt met veel vraag en weinig aanbod. Hierdoor stijgen de woningprijzen. Lastig voor iedereen wil een huis wil kopen, maar met name voor starters.

Kijk je niet blind op een huis in de binenenstad

Als starter graag in de binnenstad van Utrecht wonen is erg lastig, je loopt al snel tegen vele beperkingen aan binnen je budget. Mogelijk is het wijsheid om ook je zoekgebied uit te breiden richting buitenwijken in Utrecht. Deze huizen zijn veel goedkoper ten opzichte van de binnenstad. Het maakt het zoeken dus een stuk makkelijker om ook deze huizen te overwegen en te bezichtigen.

Houd je ten alle tijden aan je budget

Je ziet je droomhuis staan, bekijkt de prijs en het zit een paar duizend euro boven je budget. Dit is natuurlijk heel erg verleidelijk om dan toch meer te bieden dan dat je budget is. Wanneer je meer biedt worden de maandelijkse lasten vanzelfsprekend ook hoger. Het is dus echt niet verstandig om meer te bieden dan je budget toelaat. Maar kijk dan zoals hierboven geschreven ook aan de rand van de stad Utrecht. Hier zijn huizen minder waard dan in de grote binnenstad. Dat komt door de vraag naar huizen in de binnenstad erg hoog is en aan de rand van Utrecht minder.

Ook huren is niet gemakkelijk

Helaas is huren momenteel ook niet een ideaal alternatief. Ook hier geldt dat de vraag het aanbod overstijgt, met als gevolg stijgende huurprijzen en weinig aanbod. Daar komt bij dat het voor starters moeilijk kan zijn om aan de hoge inkomenseisen te voldoen.

Ooit komt het zo ver

Iedereen krijgt uiteindelijk wel een huis als je de mogelijkheden ertoe hebt. Het is veel zoeken en goed kijken. Al bij al moet je goed letten op de woningen die binnen je budget vallen, kijk niet alleen in de binnenstad maar ook in wijken buiten de grote stad Utrecht. En onthoud dat je met een vast contract een betere hypotheek kan krijgen en ook misschien een NHG-hypotheek. Wat kan helpen is om de hulp van een erkende makelaar in te schakelen. Kijk bijvoorbeeld eens hier. Heel veel succes!

 

https://makelaar-utrecht.nu/