Patrickstrijards.nl
Image default
Woningen

FSC- of PEFC-keurmerk en “beheerde” bossen; Wat houdt het precies in en waarom is het zo belangrijk?

We horen het de afgelopen paar jaren steeds vaker. De klimaatverandering is nu echt op zijn top en als we hier niet iets aan doen valt het straks niet meer terug te draaien. Het is ook belangrijk dat we dit horen en dat we er iets aan proberen te doen. Bijvoorbeeld door onze bossen te beschermen. Gelukkig kun je dit zowel als bedrijf en particulier doen door te letten op bepaalde keurmerken wanneer je hout aanschaft. Veel bedrijven , zoals bijvoorbeeld Nordicwoods, hebben hout met deze keurmerken en laten hout uit duurzaam beheerde bossen komen. Maar wat betekent dat precies? 

FSC- en PEFC-keurmerk

De FSC en PEFC zijn internationale keurmerken die gaan over het verantwoord bosbeheer, papier- en houtproducten. De FSC gaat altijd uit van internationale afspraken en criteria en hanteert bij elk land dezelfde standaarden. De PEFC is net iets anders, want hierbij wordt er gekeken naar het land of naar de lokale markt en wordt er bepaald of het mogelijk is voor dit land of deze markt om hun standaarden te behalen. Als hout deze keurmerken heeft zal het ook bij elke “schakel” waar het langskomt gecontroleerd worden door een onafhankelijke partij. Dat systeem wordt ook wel het handelsketen controlesysteem genoemd. 

Wanneer hout zo een keurmerk heeft geeft het dus aan dat het op een duurzame manier gekapt en behandeld is. Vaak betekent het dat het voor een bepaalde tijd gedroogd is en dat het bos waar het hout vandaan komt beheerd wordt en beschermd is. 

Duurzaam bosbeheer

Om hout te krijgen met een FSC- of PEFC-keurmerk moet er ook iets gedaan zijn aan het beheer van het bos waar het hout vandaan komt. Het bosbeheer moet aan een aantal criteria voldoen, bijvoorbeeld rondom het omhakken van de bomen. Vaak wordt er een regel gesteld dat er niet meer bomen omgehakt mogen worden dan er geplant worden, of sommige bedrijven hebben een afspraak dat ze bij elke hout bestelling weer nieuwe bomen planten. Duurzaam bosbeheer is er om ervoor te zorgen dat de productiviteit, biodiversiteit, vitaliteit en het potentieel van de bossen voor nu en voor in de toekomst behouden wordt. Dit is nodig om het ecosysteem te beschermen. Lees je daarom altijd goed in als je als particulier of bedrijf ergens hout aanschaft. Als een bedrijf zijn hout uit een duurzaam bos krijgt zal dit altijd vermeld worden, en ook online kun je veel informatie vinden over de bekende keurmerken en wat ze allemaal betekenen.