Patrickstrijards.nl
Image default
Woningen

Welke verlichting is het handigste voor bij de eettafel?

De eettafel is een plek die je goed verlicht wilt hebben. Je wilt immers kunnen zien wat er op je bord ligt, en vaak is het ook een plek waar je af en toe de krant lees of een boek. Kortom, de juiste verlichting is belangrijk voor een eettafel. Je kunt kiezen voor drie soorten verlichting om de eettafel van algemeen licht te voorzien: hanglampen, plafondlampen of inbouwverlichting. Hieronder lees je de voor- en nadelen van deze soorten van verlichting en kun je kiezen wat het beste past bij je eettafel.

Hanglampen 

Hanglampen bieden stijlvolle verlichting boven een eettafel. Deze lampen vallen het meeste op, omdat ze vanaf het plafond naar beneden hangen. Daarom ook dat je met hanglampen de stijl van je interieur kan complimenteren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor moderne, industriële hanglampen die met meerdere op een rij hangen. Ook kan je kiezen voor een enkele hanglamp, met een mooi ontworpen lampenkap in de stijl of kleuren van je interieur. Het enige waar je wel goed rekening mee moet houden, is dat de hanglampen niet te laag mogen hangen. Je moet namelijk nog wel naar de andere kant van de tafel kunnen kijken en andere mensen aan tafel kunnen zien.

Plafondlampen

Als een uitgesproken hanglamp niet zo je ding is, kan je kiezen voor een plafondlamp. Dit soort lamp valt veel minder sterk op, omdat deze hoog op het plafond is bevestigd. Het voordeel van deze lamp is dat het licht vaak het best verspreid wordt met een plafondlamp. De lichtbron is immers hoger dan bij een hanglamp, waardoor het de ruimte in zijn totaliteit verlicht. Dit is bijvoorbeeld een goede keuze wanneer je een hele grote tafel hebt die je moet verlichten, en je niet meerdere hanglampen wilt nemen. Het nadeel van een plafondlamp is echter ook meteen het voordeel. Je hebt namelijk niet heel erg gericht licht met een plafondlamp, omdat de lichtbron hoog licht en het licht breed wordt verspreid.

Inbouwverlichting 

Veruit de meest onopvallende lichtbron is inbouwverlichting. Net als een plafondlamp is bij inbouwverlichting de lichtbron ter hoogte van het plafond en kan het een grote ruimte verlichten. Inbouwverlichting is vooral een goede keus voor interieur met een minimalistische look, omdat ingebouwde lampen haast niet opvallen. Je kan bijvoorbeeld denken aan inbouwspots die je op meerdere plekken in het plafond kunt installeren. Inbouwverlichting is ideaal wanneer je een heel specifiek deel van de tafel wilt verlichten, zoals bij een buffet bijvoorbeeld.