Patrickstrijards.nl
Image default
Beauty en verzorging

Populaire cosmetische ingrepen

In een tijd waarin er veel schoonheidsidealen bestaan, onder andere aangewakkerd door social media, veranderen steeds meer mensen hun uiterlijk door middel van cosmetische ingrepen. Ook in Nederland is cosmetische chirurgie populair. Op jaarbasis worden er meer dan 100.000 cosmetische ingrepen uitgevoerd: van ooglift tot liposuctie. Een aantal ingrepen zijn erg populair en worden veelvuldig uitgevoerd. In deze blog lees je meer over deze populaire ingrepen.

Borstvergroting

Een erg populaire ingreep is de borstvergroting. Tijdens deze ingreep wordt de grootte en vorm van de borsten aangepast door middel van borstimplantaten. Momenteel staat deze ingreep onder vuur. De veelgebruikte siliconen borstimplantaten kunnen namelijk siliconendeeltjes loslaten, die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Zo kunnen de deeltjes van de implantaten ophopen op plekken in het lichaam en kunnen ze ontstekingsreacties veroorzaken. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het verband tussen siliconen borstimplantaten en gezondheidsklachten, zoals chronische vermoeidheid en gewrichtsklachten.

Liposuctie

Naast de borstvergroting is ook de liposuctie erg populair. Zoals de naam het al zegt, wordt er tijdens een liposuctie vet uit het lichaam gezogen. Dit kan op allerlei plekken gedaan worden, zoals de buik en de billen. Hiermee wordt de vorm van het lichaam veranderd. Ook wordt er soms vet van het ene lichaamsdeel naar het andere lichaamsdeel verplaatst, bijvoorbeeld van de buik naar de billen.

Ooglidcorrectie

Om er meer uitgerust en jonger uit te zien laten ook heel wat mensen tegenwoorden een ooglift uitvoeren. Hierbij wordt er ofwel in het bovenooglid ofwel in het onderooglid overtollig weefsel weggehaald. Hierdoor worden hangende oogleden of wallen verholpen. Deze ingreep is vooral bij mensen van middelbare leeftijd populair en wordt niet alleen maar voor cosmetische redenen uitgevoerd. Ook kan het zijn dat hangende bovenoogleden bijvoorbeeld voor hoofdpijn of een verminderd zicht zorgen. Een bovenooglidcorrectie kan dan een uitkomst bieden.

Facelift

Bij een facelift wordt de huid in de hals en het gezicht strakker getrokken. Hierdoor worden rimpels minder zichtbaar. Deze behandeling is bij zowel mannen als vrouwen populair en wordt het vaakst uitgevoerd bij de wat oudere generaties.

Neuscorrectie

Bij een neuscorrectie wordt de vorm van de neus aangepast. Vaak wordt er wat botweefsel weggehaald om eventuele bobbels te verwijderen of wordt de neus in zijn geheel verkleind. De neuscorrectie is juist populair onder de jongere generaties.

Botox

Een van de meest laagdrempelige ingreep van de benoemde ingrepen in deze blog is de botoxbehandeling. Botox is een injecteerbaar goedje dat helpt tegen rimpels. Het bestaat uit het eiwit botuline toxine en verlamt de zenuwen die spieren aansturen. Hierdoor verslappen de spieren waar de botox ingespoten wordt en worden rimpels gladgetrokken. Botuline toxine wordt geproduceerd door een bacterie en is niet lichaamseigen. Vandaar dat het lichaam de botox op den duur opruimt en de spieren weer herstellen. Zodoende is de werking van botox tijdelijk en moet de behandeling herhaald worden voor het behoud van het resultaat.

Fillers

Net zoals botox, zijn fillers ook injectables. De werking is echter anders. Fillers bevatten hyaluronzuur. Dit is een stof die veel water aantrekt door zijn molecuulstructuur. Doordat er veel water aangetrokken wordt, geeft de stof, samen met het aangetrokken water, een opvullend effect. Zodra fillers dus onder de huid gespoten worden, kunnen rimpels gladgestreken worden of kunnen lippen vergroot worden. Ook de werking van fillers is tijdelijk. Hyaluronzuur is wel een lichaamseigen stof, die een erg belangrijke rol speelt in allerlei lichamelijke processen en weefsels, zoals bindweefsels. Toch wordt het op den duur afgebroken, omdat het natuurlijk gezien niet in zo’n grote hoeveelheid voorkomt als dat met de fillers onder de huid is toegediend. Zodoende moeten ook fillers opnieuw worden blijven ingebracht om het resultaat van een strakke huid of volle lippen te behouden.