Patrickstrijards.nl
Image default
Zakelijke dienstverlening

De speciale houtpellets van De Lange

De Lange 

Een kennismaking met de Lange BV

Dit artikel gaat over het familiebedrijf bedrijf de Lange BV. We geven allereerst enige historische feiten over het bedrijf. Vervolgens gaan we in op de huidige hoofdactiviteiten, met als gemene deler de resthoutverwerking.

Enige feiten over de Lange BV

De Lange werd in 1900 opgericht. Het was oorspronkelijk een veebedrijf. Het wordt actief in transport en in 1950 begint de familie 400 varkens in stallen. Voor de preventie van ontstekingen wordt bij houtschaverijen zaagsel opgehaald om dat op de vloer te strooien. De onderneming besluit om het zaagsel ook aan andere boerderijen te gaan leveren. Het aantal houtbedrijven waarmee wordt samengewerkt, breidt zich uit. Momenteel zijn dat er meer dan 1.000. In 1969 ging het bedrijf zich specialiseren in de handel in zaagsel. In 2006 wordt met de verbouwing van een aangekocht pand begonnen, waar vervolgens met de productie paraffine openhaardblokken wordt gestart. In 2008 wordt de productie van houtpellets begonnen. Ook wordt een begin gemaakt met het vermalen van resthout, waarvan houtpellets en openhaardblokken worden gemaakt. In 2014 komt er een nieuwe machine, die allerlei verontreinigingen uit het resthout en zaagsel haalt. De recycling zaagsel mogelijkheden zijn dus alleen maar beter geworden. Nu zijn de hoofdactiviteiten het houtzaagsel voor boerderijen, openhaardblokken voor de detailhandel en houtpellets voor bedrijven en particulieren. Die activiteiten maken elk circa 1/3 van de totale productie uit. Het bedrijf is dus tamelijk breed bezig met resthout verwerking. Het bedrijf heeft 15 à 20 vaste werknemers. Van de productie wordt 80% geëxporteerd naar andere landen in Europa.

Houtpellets

Houtpellets zijn kleine cilindrische stukjes van samengeperst gemalen resthout en zaagsel. Zij worden in een speciale pelletkachel of -ketel verbrandt voor de verwarming van een woning. Ze worden ook industrieel gebruikt. Ze zijn zeer zuinig in het verbruik, er blijft na verbranding weinig as over en ze zijn CO2-neutraal. Het as kan desgewenst dienen als compost.

Openhaardblokken

Bij het dochterbedrijf Top Flames B.V. worden openhaardblokken voor de Europese markt geproduceerd. Het behoort tot de grootste bedrijven op dat gebied in Europa. We praten over de productie van miljoenen blokken. Ze worden gemaakt van houtzaagsel en paraffine. Merken van Top Flames B.V. zijn Optima, Pyrobloc en Ceraflame.

Houtvezel & Zaagsel

Het basismateriaal dat binnenkomt, wordt uitgebreid gezeefd. De producten daarvan zijn (fijn)zaagsel, houtvezel en stof. Het houtstof is onder meer voor de productie van haardblokken. Het meest fijne zaagsel is de basis voor pellets. Houtvezels en zaagsel blijven dan over en die worden gebruikt voor stalstrooisel en bodembedekking.

LAVA3

LAVA3 is een strooisel voor gebruik in stallen. Het is multifunctioneel, en 100% veilig voor de dieren in het geval ze ervan eten.