Patrickstrijards.nl
Image default
Sport

Wat is functional training precies?

Functional training, het klinkt als de zoveelste hype in de fitness wereld, maar niets is minder waar. Het is misschien wel één van de meest efficiënte en effectieve manieren van trainen.

Maar wat is het nou precies en is het wel geschikt voor iedereen? In dit artikel lees je meer over functional training.

Wat is functional training eigenlijk?

Functional training is een manier van trainen met als doel in het dagelijks leven gezond te kunnen blijven bewegen met een zo’n laag mogelijk risico op blessures.

Anders dan bij sommige andere vormen van fitness gaat het om oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreken. Zo bouw je kracht op, versterk je je core en werk je aan flexibiliteit, mobiliteit en coördinatie. Hierdoor word je sterker en ga je beter bewegen.

Waarom moet ik beginnen met functional training?

De belangrijkste voordelen van functional fitness zijn:

Dagelijkse bewegingen worden makkelijker
Functional training heeft een praktisch doel en je hebt er wat aan in het dagelijks leven. Dingen zoals de boodschappen de trap op tillen, stofzuigen en spelen met de kinderen worden gemakkelijker.

Goede aanvulling op andere sporten
Je kunt het goed combineren met andere sporten die je misschien al doet zoals hardlopen, voetbal of fietsen. Je zult merken dat zowel je conditie als je prestaties beter worden.

Kans op blessures wordt kleiner
Veel grote, maar ook kleinere blessures ontstaan tijdens dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld je enkel verzwikken tijdens een wandeling of je schouder verdraaien als je in de supermarkt iets van de hoogste plank wilt pakken.

Door functioneel te trainen word je sterker maar verbeter je ook je stabiliteit bij verschillende soorten bewegingen. Zo worden je spieren en je gewrichten sterker, en zijn ze beter beschermd bij dagelijkse bewegingen.

Je wordt sterker
Door de focus op oefeningen waarbij meerdere spiergroepen tegelijkertijd worden belast wordt je lichaam over de gehele linie sterker.

Waarom is het zo populair geworden?

Alhoewel functional training al jarenlang bestaat is het met name de afgelopen jaren erg in populariteit toegenomen.

De belangrijkste reden is dat het makkelijk is om mee te beginnen. Je kunt het thuis doen en als je consistent traint merk je al snel vooruitgang. Het spreekt veel mensen aan omdat het gericht is op praktische verbeteringen in plaats van spiergroei.
Bovendien is de functional training opleiding erg populair bij PT’ers. Hierdoor wordt het bij veel personal trainers aangeboden.

Is functional training iets voor mij?

Functional training is voor iedereen. Het maakt niet uit of je een slechte conditie hebt of dat je al wat ervaring hebt met trainen. Je kunt op elk niveau beginnen.

Het is altijd een goed idee om te beginnen met functional training of om je huidige trainingsroutine aan te vullen met oefeningen voor functional training. Er zijn op internet veel voorbeelden te vinden van oefeningen en routines die je kunt gaan doen.

Maar of het een goede manier van trainen voor jou is moet je zelf beslissen. En ben je geblesseerd, overleg dan altijd eerst met je arts of fysiotherapeut of het slim is te beginnen met functional trainen.