Patrickstrijards.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe een steen vlakken

Of uw mes nu al scherp is of moet worden geslepen, een goede steen zal de levensduur verlengen. Er zijn veel opties om uw steen te vlakken, waaronder een watersteen, diamant vlakplaat, glas, en schuurpapier. Laten we eens kijken hoe u de beste voor u kunt kiezen. Lees verder om meer te weten te komen over het vlakken van een steen. U moet een steen vlakken voordat u hem kunt gebruiken.
Watersteen platter

Na het gebruik van een slijpsteen is het belangrijk om deze te vlakken. U kunt dit doen met behulp van een kwaliteitssteilijzer, een waterpas of een combinatie waterpas. Dit zal ervoor zorgen dat de steen vlak blijft en zal de tijd die nodig is om uw steen vlak te krijgen verkorten. Vervolgens kunt u met papier of potlood de vlakheid van de steen meten. De duimstok werkt zelden als een hulpmiddel om de steen vlak te krijgen, dus gebruik er een die niet te buigzaam is.

U kunt ook een watersteenplamuur gebruiken om stenen te slijpen. Dit is een belangrijk proces omdat de steen niet de resultaten kan geven die u zoekt als hij niet vlak is. Als het gaat om waterstenen, moet u ze eerst weken. Als ze te nat zijn, kunt u ze nat maken met water of olie en ze gebruiken om ze plat te maken. Nadat u de steen hebt gevlakt, moet u niet vergeten de vlakplaat regelmatig schoon te maken om eventueel los slijpmateriaal te verwijderen.
Diamanten vlakplaat

Als u in de markt bent voor een vlaksteen, moet u eens kijken naar de DMT Dia-Flat Lapping Plate. Hij is gemaakt van een vormstabiel koolstofstaal en voorzien van een diamantcoating. Deze coating is gemaakt van een gepatenteerd proces, bekend als Hardcoat, dat de diamantkorrels aan de plaat bindt. Hij heeft ook het grootste oppervlak van alle diamantlappingplaten op de markt. De DMT Dia-Flat Lapping Plate wordt gemaakt in de VS en is verkrijgbaar in verschillende korrelniveaus.

Deze diamant vlakplaat is 8 inch in diameter en 2,7 inch dik. Hij kan worden gebruikt om slijpstenen vlak te maken voor snelle metaalverwijdering en afschuining. Deze vlakplaat mag echter alleen worden gebruikt na het markeren van de steen met een potlood. Was de vlakplaat altijd voor gebruik om resten te voorkomen. Het is belangrijk de instructies van de fabrikant te volgen bij het gebruik van een Diamant-vlakplaat.
Glas

Om uw steen te vlakken, kunt u hem in water weken en met schuurpapier over een vlak oppervlak wrijven. Veeg het daarna af met een droge handdoek. De steen zal in een mum van tijd platter worden. Deze methode kan een paar keer worden toegepast om het gewenste niveau van vlakheid te krijgen. Als u klaar bent, moet u een vlak glas of een ander vlak oppervlak hebben om uw steen op te slijpen.

Sommige van de beste slijpstenen voor glas zijn gemaakt van Shapton. Deze stenen zijn een goede keuze als u uw glassnijgereedschap voor langere tijd gebruikt. De Shapton glassteen is dubbeldik en 210 x 70mm. Hij is gemaakt met een slijplaag van 10 mm die is gebonden aan een dikke, glazen onderplaat van 5 mm. De Shapton glassteen is duurzamer dan de meeste andere synthetische stenen en is ideaal voor het slijpen van een glasmes.
Schuurpapier

Er zijn vele manieren om een steen te slijpen. Een van de eenvoudigste en goedkoopste is het gebruik van schuurpapier en glas. Hoewel dit een onhandige manier kan zijn om een steen vlak te krijgen, kan het wel effectief zijn. Het gebruik van schuurpapier op een scherpe steen is veel gemakkelijker dan het gebruik van glas alleen. De beste methode om een steen te slijpen is het volgen van de instructies van de fabrikant voor het juiste onderhoud.

Maak de steen regelmatig schoon met WD-40, staalwol, of een geschikte minerale olie. Het gebruik van WD-40 om vuil en olie weg te vegen zal ook het slijpproces helpen. U kunt de steen ook schrobben met fijne staalwol, maar zorg ervoor dat u dit in een goed geventileerde ruimte doet. Voor hardnekkig vuil kunt u schuurgereedschap gebruiken. Als de steen na het schoonmaken nog steeds te piepend is, kunt u in plaats daarvan schurende olie of staalwol gebruiken.