Patrickstrijards.nl
Image default
Gezondheid

Tips voor een gezonde mond

Een gezonde mond is belangrijk want als je mondproblemen ervaart dan kunnen deze ook van invloed zijn op je algehele gezondheid. Zorg er dus voor dat je je mond zo goed mogelijk schoonhoudt zodat je zoveel mogelijk klachten kunt voorkomen. Houd er daarbij rekening mee dat je bij een goede reiniging niet enkel je tanden schoonhoudt maar ook de rest van je mond, zoals de keel en tong.

Houd je gehele mond goed schoon

Als je aanslag op de tong hebt dan zit daar een soort witte waas op. Dit betekent dat je tong niet mooi roze is zoals normaal en de waas kan tevens voor een slechte adem zorgen omdat zich bacteriën op je tong genesteld hebben. Het is bij het schoonhouden van je mond daarom belangrijk dat je ook je tong goed aanpakt. Je kunt dit wel met een normale tandenborstel doen maar dit werkt niet altijd even goed. Je kunt er niet mee op elke plek van je tong komen en je kunt je tong er ook pijn mee doen.

 

Wat gebruik je het beste om je tong te reinigen? Kies daarom voor een speciale tongreiniger waarmee je de aanslag en bacteriën veilig en op een zachte manier van je tong af kunt halen. Als je er speciale tandpasta of gel bij gebruikt, zul je het snelste effect zien en krijg je ook nog eens een frisse mond en dito adem. Even naspoelen met mondwater en heel je mond, inclusief de tong, zijn weer schoon. Tongschrapers en -reinigers zijn in verschillende soorten te koop dus kijk altijd goed welke jou het prettigste in het gebruik lijkt voordat je een keuze maakt.

Amandelsteentjes zijn niet gezond voor je mond

Een veelvoorkomend mondprobleem dat ook tot een slechte adem leidt zijn amandelsteentjes. Als je iets eet of drinkt loop je kans dat er wat restjes achterblijven op de amandelen. Daar kun je niet zo goed bij met poetsen. Schadelijke bacteriën zijn juist dol op die restjes viezigheid en gaan daar zitten. Gevolg: kleine stinkende hoopjes die bekend staan onder de naam amandelsteentjes of tonsil stones. Deze brokjes in je keel zijn niet alleen vies maar zorgen eveneens voor een slechte adem of vervelende smaak in je mond.

 

Hoe pak je amandelsteentjes het beste aan?

Amandelsteentjes kun je zelf verwijderen met behulp van verschillende verzorgingsproducten zoals een tonsil cupping glass waarmee je ze, inclusief de slechte bacteriën, wegzuigt of met een soort extractor. Deze heeft een lusje aan het uiteinde dat je om de hoopjes legt en ze er zo mee uittrekt. Spoelen met speciaal mondwater om de keelamandelen en de rest van de mond goed mee te reinigen is zeker ook aan te raden zodat je weer snel een frisse adem hebt en van de amandelsteentjes af bent.