Patrickstrijards.nl
Image default
Tuin en buitenleven

Steeds meer mensen komen in problemen door een hoge energierekening

Steeds meer mensen komen in problemen door een hoge energierekening

De grootste hoogste vaste lasten in de meeste huishoudens is de huur/hypotheek, de ziektekosten en de energierekening. Voor veel mensen met lagere inkomens (minder dan circa zeventienduizend euro besteedbaar inkomen op jaarbasis) wordt het steeds moeilijker om de energierekening te kunnen betalen. Hoe komt dit? Zoek een energieleverancier die bij je past. 

Lagere inkomens zijn in verhouding groter deel van hun inkomen kwijt aan hun energierekening

In Nederland bedroeg de energierekening gemiddeld iets meer dan 4% van het inkomen in 2006. Voor de meeste Nederlanders bleef dit ook zo, ondanks de stijging van de energiekosten. De groep mensen met lagere inkomens vormen hierop echter een uitzondering; zij besteden in verhouding een steeds hoger bedrag aan energie (zo’n 7,5% inmiddels). Ter illustratie: bij hogere inkomens is dit percentage ongeveer 2,5%. In de groep van lagere inkomens zitten veel ouderen, zieken en werklozen. Deze mensen zijn bijna altijd thuis en hebben hierdoor automatisch hogere stookkosten. Voor woonlasten en ziektekostenverzekeringen zijn er toeslagen (huur- en zorgtoeslag), maar voor energiekosten (nog) niet.

 

Woningbouwverenigingen en overheid dienen speciale aandacht aan deze groep te besteden

Meestal wonen de mensen met de laagste inkomens in een huurflat. Dit zijn vaak oude flatgebouwen die slecht geïsoleerd zijn. Mensen met lagere inkomens hebben financieel weinig speelruimte en als er eenmaal een schuld ontstaat lopen deze mensen al snel vast. Als er dan niet meteen hulp is, dan kan de schuld onbeheersbaar worden en komen er allemaal problemen bij. Er is bij deze mensen vaak geen geld om te investeren in energiezuinige maatregelen en ook is de kennis er niet altijd, omdat deze groep vaak laag opgeleid is. Hier is dus een taak weggelegd voor de overheid en de woningbouwverenigingen. Zij zouden wellicht meer kunnen doen om de huizen energiezuiniger te maken en wat meer aandacht te besteden aan voorlichting en bewustwording, speciaal gericht op deze groep mensen. Mocht je geïnteresseerd zijn in het besparen, dan kan je energie vergelijken op overstappen.nl