Patrickstrijards.nl
Image default
Dieren

Stalinrichting voor koeienstallen

Als je als veehouder koeien hebt, dan wil je je koeien natuurlijk optimaal kunnen verzorgen. Je zorgt daarom natuurlijk voor de juiste voeding, stallen en drinkgelegenheid. Je zorgt uiteraard ook voor voldoende ruimte om te kunnen eten en bewegen en als je een melkveehouderij hebt zorg je dat de koeien op de juiste manier kunnen worden gemolken met de juiste apparatuur. Natuurlijk heb je ook nagedacht over een goede complete stalinrichting waar je je vee kan slapen en verblijven. Wellicht heb je er in eerste instantie nog niet over nagedacht,  maar je kunt het je koeien comfortabeler kunt maken met matrassen. Een koematras is hier een erg goed voorbeeld van. In onderstaand artikel lees je meer informatie over het koematras en over de andere producten voor de stalinrichting waarmee je koeien comfortabel in hun stal kunnen verblijven.

Waterbedden voor koeien

Je had er misschien in eerste instantie niet aan gedacht, maar een waterbed voor koeien zorgt ervoor dat je koeien prettig en comfortabel kunnen liggen tijdens hun verblijf in de stal. De koeien zweven als ze erop liggen als het ware op een laagje water waardoor er op het lichaam geen drukpunten ontstaan die op een later moment voor blessures kunnen gaan zorgen. Maar er zijn meer voordelen. Zo heeft een waterbed voor koeien ook een isolerende werking. Het water is in de winter warmer dan de omgeving en in de zomer is het water juist koeler dan de omgeving. Dit is voor de dieren dus op ieder moment erg aangenaam. Met een waterbed heeft de veehouder ook minder werk. Op het moment dat de koeien niet op het bed liggen komt het water omhoog en staat het matras bol. Hierdoor loopt het water vanzelf naar beneden en droogt het matras sneller. Dit is ook nog eens erg hygiënisch. 

Maak gebruik van koematrassen

Koematrassen zorgen ervoor dat de koeien comfortabel maar ook netjes en schoon kunnen liggen. Het is dus zeker aan te raden om koematrassen op te nemen in de inrichting van je stallen. Ook koematrassen hebben een isolerende werking waardoor je koeien er altijd op de juiste temperatuur bij liggen en het niet snel te koud of te warm krijgen. Ook zorgen koematrassen ervoor dat je koeien droog kunnen liggen. Tot slot zorgen koematrassen ervoor dat de koeien een schone ligplek hebben waardoor ze minder snel in aanraking zullen komen met bacteriën waar ze bijvoorbeeld erg ziek van kunnen worden. 

Klimaatbeheersing in de stal

Zorg ook altijd voor een goede klimaatbeheersing in de stallen. Dit kan je onder andere doen met een lumitherm gordijn. Dit bestaat uit luchtcompartimenten die een luchtdoorlatende, isolerende en stormvaste wand vormen voor de beste klimaatbeheersing in de stal. Bij het systeem zit ook vaak een weercomputer die, afhankelijk van de gemeten wand automatisch de zijwand opent of juist sluit afhankelijk van wind en regen. Zo weet je zeker dat je koeien er altijd comfortabel bij staan of liggen.