Patrickstrijards.nl
Image default
Woning en Tuin

Hoeveel wordt er overboden?

Hoger bieden op een huis is de norm sinds 2021. Houdt er maar rekening mee dat je de komende 5 jaren een hoger bod moet doen als je de woning wil kopen. Omdat de vraag naar woningen zo hoog is en het aanbod laag heb je in sommige steden niets aan spaargeld. Je zal flink overwaarde moeten hebben op de oude woning.

Hoeveel overbieden

Hoger bieden dan de vraagprijs kan alleen als jij:

  • Maximale hypotheek berekend op inkomen
  • De taxatiewaarde van het huis weet

Wat je maximaal kan lenen is nooit hoger dan 100% van de taxatiewaarde. Kan jij dus op inkomen € 600.000,- aan hypotheek krijgen en de woningwaarde van een huis bedraagt € 450.000,-? Je krijgt de woningwaarde maximaal aan hypotheek. Hoger bod uitbrengen kan alleen met overwaarde oude woning en wat spaargeld.

Hoeveel boven de vraagprijs bieden?

Per regio is het anders met overbieden. Praat je over Utrecht of Tilburg dan zal de 20% tot 30% van de vraagprijs moeten gebruiken om te overbieden. Dus een huis met een vraagprijs van € 700.000,- gaat weg voor € 900.000,-. Onlangs is dit gebeurd in Utrecht Leidsche Rijn.

In Nijmegen zal je ook moeten overbieden echter daar heb je vaak aan 20% van de vraagprijs voldoende. Per regio ie het handig om te onderzoeken hoeveel je zou moeten bieden.

Hoogte hypotheek berekenen

Voordat je dus een hoger bod uitbrengt moet je de hoogte hypotheek berekenen. Je weet nu dat voor een maximale hypotheekberekening 2 componenten nodig zijn.

  1. Hoeveel kan ik lenen op inkomen?
  2. Hoeveel bedraagt de woningwaarde?

Ga jij dus telkens naar een andere woning kijken weet dat jij dan steeds opnieuw je maximale hypotheek moet berekenen. Omdat je nooit méér kan lenen dan de taxatiewaarde is het verstandig om meerdere taxateurs te vragen naar een indicatie woningwaarde. Lexwonen.nl zorgt landelijk voor de gehele begeleiding.

Verwachting huizenprijzen

Prognose huizenprijzen de komende jaren zijn niet hoopvol voor startende huizenkopers. Afhankelijk van de regio zal je € 50.000,- tot € 200.000,- eigen geld of spaargeld nodig hebben i.v.m. hoger bieden dan de vraagprijs.

Prognose huizenprijzen en oplossingen

Met name regio Utrecht is het echt los gegaan. Leidsche Rijn Utrecht, wij hadden € 100.000,- hoger geboden dan de vraagprijs. Makelaar melde ons dat er diverse partijen waren die nog veel hoger hadden geboden. Mijn verwachting van huizenprijzen is somber maar er zijn mogelijkheden.

Huis kopen van je ouders is een mogelijkheid omdat je dan niet hoeft te overbieden. Ouders mogen jou de woning goedkoper aanbieden tot aan de WOZ-waarde.  Heb je nog nooit een schenking gehad i.v.m. eigen woning dan mogen ouders kinderen in 2022 nog € 106.000,- schenken onder voorwaarden. Het kan zijn dat in deze schenking door de overheid wordt afgeschaft in de komende tijd. Raadpleeg Lexwonen of een belastingadviseur.

Huis kopen met 4 personen

Koop jij samen met 4 personen een huis dan is het overbieden makkelijker. Samen is er meer inkomen en meer eigen geld. Lexwonen is de enige partij waar je met 4 aanvragers een hypotheek kan afsluiten. Ook een overbruggingshypotheek op de oude woning kan zodat je met de overwaarde hoger kan bieden dan de vraagprijs.

Groepen die samen kopen

De volgende groepen mensen kopen samen een woning via Lexwonen.nl.

  1. Ouders samen met kinderen
  2. Broer en zus tot 4 personen
  3. Hypotheek met 3 of 4 vrienden

Lexwonen helpt huizenkopers samen te kopen. Verwachting en prognose van huizenprijzen wordt overlegd. Voorspelling van de huizenmarkt kunnen wij redelijk in kaart brengen.