Patrickstrijards.nl
Image default
Gezondheid

Droge ogen, wat kun je eraan doen?

Droge ogen ontstaan doordat er onvoldoende traanvocht of aangemaakt of doordat het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is. Vaak is de samenstelling van de traanfilm niet goed omdat één van de lagen of bestanddelen onvoldoende aanwezig is. De meest voorkomende oorzaken zijn een toegenomen verdamping van traanvocht, een verminderde productie van traanvocht en onregelmatigheden van het oppervlak. 

Symptomen droge ogen

De klachten die ontstaan bij drogere ogen zijn er divers en kunnen onder andere bestaan uit een branderig, gevoel in de ogen, een vermoeid of stekend gevoel, een zanderig of korrelig gevoel, een jeukend of drukkend gevoel. Ook kan je last van licht ervaren. ’s Ochtends kunnen de oogleden vastplakken bij het knipperen. Dit komt ook in de avonden voor. Daarnaast ervaren sommige mensen een wisselend gezichtsvermogen. Het zicht wordt tijdelijk beter na een paar keer knipperen. Dit kan ervoor zorgen dat een brilmeting minder nauwkeurig is. De klachten verergeren vaak door externe factoren zoals droge lucht door de airconditioning of rokerige ruimten. Bij droge ogen ontstaan er problemen bij het dragen van contactlenzen, want er is een goede traanfilm nodig voor een goed draagcomfort. Wat ten slotte opvallend is, is dat je ook last kunt hebben van droge ogen terwijl je juist veel traanvocht produceert. Het overmatig tranen is het gevolg van de irritatie.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen tegen de overlast die je ervaart door de droogte van de ogen. Allereerst is het verstandig om even geen kunstlenzen te dragen. Daarnaast zijn er verschillende oogdruppels op de markt waarmee je het traanvocht aan kunt vullen. Dit heet kunsttranen en je kunt deze gebruiken zo vaak als nodig is. Voor het slapen kan het prettig zijn om een ooggel te gebruiken. Visoliecapsules staan erom bekend de kwaliteit van het traanvocht te verbeteren.

Ooglaseren bij droge ogen

De ogen worden tijdelijk wat droger na het ooglaseren. Bij de ene behandeling is dit erger dan bij de andere. Dit is bijvoorbeeld een reden dat LASIK niet voor iedereen geschikt is. De SMILE en TransPRK behandeling geeft echter minder klachten van droge ogen, en kan dus ook geschikt zijn voor mensen die last hebben van droge ogen. Een bijkomend voordeel is dat je hierna geen lenzen meer hoeft te dragen, waardoor de ogen minder geïrriteerd worden.